Thursday, March 15, 2007

Sukupuolihäiriö tapahtuu koko ajan

Tämä blogi on olemassa, koska sukupuolihäiriö tapahtuu koko ajan. Kaksi vastakkaista sukupuolta eivät vain ole, vaan ne ovat pikemminkin konstruktioita. On myös paljon ihmisiä, jotka eivät ole selvästi naisia tai miehiä niin kuin nainen ja mies yleensä määritellään.

Mitä sukupuoli edes on?

Missä sukupuoli oikein sijaitsee, jos ne ruumiinosat joita kulloinkin pidetään sukupuolen todellisina määrittäjinä, voivat kuitenkin olla ristiriidassa keskenään tai sen kanssa, mitä henkilö itse pitää sukupuolenaan? Sijaitseeko sukupuoli kromosoimeissa vai anatomisissa yksityiskohdissa? Jos sukupuoli sijaitsee kromosomeissa, miksi puhutaan kuitenkin XX-miehistä? Jos sukupuoli taas sijaitsee genitaaleissa, miksi sukupuolta ylipäätänsä yritetään määrittää kromosomeista? Ruumiinosien käsittäminen sukupuolieron merkeiksi onkin eräänlainen kulttuurinen erottelu. Sukupuoli ei ole vain "sukupuolivähemmistöille" hankala, se on sitä kaikille.

Vakiintunut käsitys kahdesta vastakkaisesta sukupuolesta kohtelee väkivaltaisesti varsinkin niitä, jotka eivät sovi tähän käsitykseen. Intersukupuolisia ruumiita on leikkauksilla muokattu sopimaan jompaan kumpaan sukupuoleen. Ruumista täytyy korjata, jos ruumis ei vastaa sitä mitä "oikealta naiselta" tai "oikealta mieheltä" vaaditaan. Käsitys kahdesta vastakkaisesta sukupuolesta sanoo myös joitain ihmisiä epäaidoiksi. Osaa ihmisistä pidetään oikeina naisina tai oikeina miehinä, osaa taas epäaitoina. Kenellä on oikeus kutsua itseään naiseksi? Mitä vaaditaan, että ihminen voi sanoa itseään naiseksi? Täyttääkö kukaan niitä vaatimuksia, joita ymmärrettäville sukupuolille on asetettu?

Sukupuolihäiriön on tarkoitus osoittaa sukupuolen rakentuneisuus omalla toiminnallaan. Jatkoa seuraa.

5 comments:

Häiriö juu, mutta missä said...

"Ruumista täytyy korjata, jos ruumis ei vastaa sitä mitä 'oikealta naiselta' tai 'oikealta mieheltä' vaaditaan."

Vai on sukupuoli pelkkä keinotekoinen konstruktio, ei todellisuuteen perustuva havainto. Tämän todistavat joidenkin henkilöiden mielestä normaalissa sukupuolisuudessa tapahtuvat fyysiset tai psyykkiset kehityshäiriöt.

Ilmeisesti terveys ylipäätään on pelkkä konstruktio. Kaikki kirurgiset (ynnä muut lääketieteelliset) korjaukset ovat eräänlaista syrjintää, koska vika on vain ennakkoluulossa, että potilaan ruumis ei vastaa käsitystä ruumiin "oikeasta" tilasta.

Kehityshäiriön seurauksena surkastunut käsi on ihan yhtä hyvä, oikea ja normatiivinen käsi kuin terve ja toimiva käsikin. Kehityshäiriön seurauksena syntyneet interseksuaaliset ja toimimattomat sukurauhaset oikeuttavat henkilön julistautumaan olevansa kolmatta sukupuolta.

sukupuoli said...

No vammaisuuskin on määritelty eri aikoina ja erilaisissa tilanteissa eri tavoin. Vammaisuutta tuottavat monien tutkijoiden mukaan myös diagnosoinnit, jotka ovat aina vallitsevaan aikaan ja kulttuuriin sidottuja.

Sukupuolen (tai vammaisuuden) purkamisessa ei ole kysymys siitä, että väitettäisiin ettei jotain kehon osaa ole, vaan kyse on nimeämisestä. Jokin asia nimetään sukupuoleksi. Emme siis ole pyrkimässä siihen, että kolmas sukupuoli tunnustettaisiin. Sukupuolen purkaminen koskee kaikkia, ei vain "sukupuolivähemmistöjä".

Suvetar said...

Viimeinkin!

Tämähän on niin innostuttava ja hauska ja ajatuksia herättelevä blogi, että taidan linkittää sen omiini, jos saan moiseen pahuuteen luvan?

Kiittää, kumartaa, niiaa, pyörähtää ja hypähtää muutaman kerran.

sukupuoli said...

"Tämähän on niin innostuttava ja hauska ja ajatuksia herättelevä blogi, että taidan linkittää sen omiini, jos saan moiseen pahuuteen luvan?"

Ole hyvä! Kiva, että blogi innostaa.

Anonymous said...

Halusin lähettää pienen sanan sanoa kiitokseni fantastinen pisteitä kirjoitat tällä sivustolla. Omat aikaavievät internet lookup on lopussa ollut kunnia erittäin hyviä ideoita vaihtaa Oman kaverukset. Olisin ilmaista, että monet meistä sivuston käyttäjät todellisuudessa ovat erittäin suotu olevan olemassa merkittävä yhteisön kanssa niin paljon ihania yksilöiden hyödyllisiä kohtia. Tunnen todella onnekkaaksi käytetään verkkosivun ja odotan niin paljon enemmän hauskoja hetkiä käsittelyssä täällä. Kiitos paljon vielä kerran paljon asioita.